5 mýtů o chlupáčích

14.05.2013 10:43

Suchý nos značí nemocného psa

Toto je pravděpodobně úplně nejběžnější mýtus ze všech. Téměř každý někdy slyšel, že suchý nos znamená, že je pes nemocný či se necítí dobře. Nicméně to nemusí být vůbec pravda. Psi mají totiž čenich suchý hned po probuzení ze spánku nebo ráno. Suchý nos může být nepříznivým signálem až v moment, kdy se tomu děje po dobu několika dnů – teprve tehdy je na místě návštěva veterináře. Problém může značit i příliš vlhký nos. Pamatujte si však, že čenich není jediným ukazatelem zdravotního stavu. (toto máme přímo z vlastních zkušeností)

 

 

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Toto se běžně říká o psech, ale někdy i metaforicky o lidech, kteří jsou tvrdohlaví. Je fakt, že postupem věku psi (někdy i lidé) projevují menší zájem a motivaci k učení se nových triků, než když to byla hravá štěňátka. Do hry mohou vstoupit i další faktory, jako je ztráta sluchu či zraku. Ale to neznamená, že se nemůže nic naučit! Staří psi jsou schopní učit se novým kouskům, jen je zapotřebí investovat více cviku a trpělivosti. Výcvik by měl zahrnovat oblíbené hračky a celý proces by měl být poutavý a zajímavý.

 

 

Psí tlama je čistější než lidská ústa

Další velký mýtus, obzvlášť když si uvědomíte, na kterých místech se rádi olizují. Tlama psů obsahuje mnoho různých bakterií, jelikož si je nečistí tak často kartáčkem jako lidé. Důležité ale je, že většina bakterií v tlamě psa je specifická pro psy a obvykle nezpůsobí člověku žádné škody. Jestliže má pes veškerá očkování, nehrozí, že by Vám předal parazity.

 

 

Psi vidí černobíle

Mýtus, že psi vidí pouze černobílý svět, je bohužel stále velice rozšířený. Psi vidí barevně, ale jiným způsobem než lidé. Sítnice v očích psů vidí barvy nejlépe na modré straně spektra, hůře již na straně červené a zelené. Barvy, které tedy psi vidí nejlépe, jsou modrá, zeleno-žlutá, žlutá a šedá. Psi nejsou schopni vidět širokou škálu barev jako lidské oko, ale rozhodně nejsou uvěznění v bezbarvém světě :)

 

 

Jeden rok psa odpovídá sedmi rokům lidského života

Mýtus o stárnutí psa říká, že každý rok psího života odpovídá sedmi letům lidských. Je sice pravda, že psí život ubíhá rychlejším tempem, ale tento rozdíl se nedá vyjádřit poměrem 7:1. Psi totiž stárnou rychleji v mladém věku a ne tolik v pozdějším věku. Stárnutí se též odvíjí od daného plemene či velikosti psa. Menší psi mívají délku života 15 – 25 let, zatímco větší psi 7 – 10 let. Mnoho psů se tedy dožije věku např. 20 let a podle této teorie by věk psa odpovídal lidským 140 rokům a takto dlouho prostě nežijeme. Každopádně můžeme správnou výživou a péči našemu chlupáči život významně nejen prodloužit, ale i zpříjemnit.

 

 

Iva