Než si pořídím nového kamaráda

11.04.2013 10:19

Mít psa je úžasná věc. O tom není pochyb. Ostatně kdyby nebyla, určitě by tihle čtyřnozí společníci neobývali tolik domácností. Ale pořízení psa znamená i spoustu odpovědnosti – zvíře totiž není doplněk do bytu, ale živá bytost, kterou je třeba respektovat a částečně se jí podřídit. Není samozřejmostí, že vám přináší jen radost.

Ať už jste vždycky toužili po psím společníkovi, nebo vás děti od rána do večera prosí, abyste jim pořídili štěkajícího kamaráda, není dobré se jen tak z nadšení vrhnout do nejbližšího útulku (či k nejbližšímu chovateli) a přinést si odtud štěně nebo odrostlého psíka. Nadšení je samozřejmě dobrá věc, ale také si musíte být jisti, že jste na příchod zvířete připravili nejen sebe a své blízké, ale i svůj byt apod.

V tomto článku bych chtěla shrnout pár rad do začátku.

1.    Pes vyžaduje spoustu času a energie
Pokud žijete sami a v práci jste od nevidím do nevidím (nebo žijete s partnerem, který je na tom s vytížením podobně), pes pro vás není ideálním zvířetem. S křečkem nebo želvou možná není tolik legrace, ale určitě nebudou naříkat a smutnit, když vás uvidí, jen když přijdete utahaní domů a zhroutíte se do postele. Když přijdete domů, pejsek vás bude nadšeně vítat, ale také očekává vaši pozornost a váš čas.

2.    Pes neumí být dlouho sám
Pes je smečkové zvíře, ne samotář. Takže pokud hodně cestujete, několik dnů v měsíci trávite na služební cestě apod., ještě jednou pořízení psa zvažte.

Ve finále byste trpěli oba.

3.    Psi potřebují prostor
Jestliže žijete v panelákovém 1+kk, není úplně moudré nastěhovat si do něj třeba dogu. Nebude šťastná a vy z nutných následků také ne. Každý pes potřebuje dostatek prostoru, jinak se nudí (a nejenže má pak větší tendenci ničit váš majetek, ale může i onemocnět). Při výběru plemene proto vždycky pamatujte na velikost svého (potažmo psího) obydlí.

4.    Štěňátka jsou roztomilá, ale...
Štěně je jako dítě. Je to sice čistý nepopsaný list, musíte se o něj pečlivě starat a všechno ho naučit. Navíc co se zanedbá nyný, později se bude velmi těžko dohánět (osobní zkušenost :( ). Pokud na to nemáte čas nebo energii (případně peníze), raději si pořiďte dospělého, vycvičeného psa.

5.    Budete muset přizpůsobit byt
Počítejte s tím, že s příchodem psa se do vašeho obydlí nastěhuje i kopa pískacích hraček (jsou přímo ideální na zakopávání), drahé a cenné věci budete muset přestěhovat z dosahu zvědavého čumáku (nebo hbitého ocasu), ukrýt (nejlépe pod zámek) budete muset i chemikálie (včetně běžných čisticích prostředků) a léky. Zkrátka vše k čemu by se pes neměl dostat. Věřte, že věci běžné potřeby jsou těmi nejzábavnějšími hračky (např. nabíječky k te

6.    Do vašeho života vstoupí veterinář
K péči o psa patří i zdravotní starosti. Očkování, preventivní prohlídky, nemoci, zranění… S tím vším musíte počítat. Pokud se však o pejska dobře staráte, stačí 1x ta rok prohlídka a očkování.

7.    Nic není zadarmo
Doby, kdy pes dostal nějaký ten zbytek od večeře, na které si pochutnávali jeho páníčkové, jsou dávno pryč. Takže musíte počítat s tím, že krmení něco stojí. Vždy je dobré prozkoumat pár webů a diskuzí ohledně krmiv, ale váš pes si stejně víceméně vybere sám. Každopádně platí rovnice čím kvalitnější krmivo (tím i dražší) koupíte, tím více ušetříte za veterinu.

 

8.    Pejsek není módní záležitost

Nezapomeňte, že pejsi se dožívají více jak 10 let. Není tedy nic smutnějšího než když pejsek přijde o svou milovanou rodinu, protože už se jim prostě "nehodí".


Předchozí řádky by vás rozhodně neměly odradit od pořízení psího kamaráda, spíše naopak! Měly by vám umožnit lépe se připravit na tu kuličku chlupů, která do vašeho života přinese do vašeho života spoustu zábavy a radosti. Užijte si to, pak teprve zjistíte, že jste nebyli celí a že život je ve dvou mnohem lepší...   :)

 

Iva